söndag, oktober 25, 2009

SYTYCK-dansen går vidare

Ibland känns det som jag haltar bland alla virvlande valssteg. Jag har smygkikat genom kulisserna till andra dansare och har sett att det andra tolkat som balett har jag tolkat som vals. Kanske är det för att jag tänkte på traditionen som ligger bakom och de facto att wienervalsen förknippas med Strauss och barocken. En epok då spetsar var högsta mode. Spetsmodet ledde mina tankar till spetsstickning och då hamnade jag i Estland och den estniska spetsstickningen.


En dans är liksom stickning uppbyggd av ett antal grundmoment. För att kunna dansa måste du känna takten och för att kunna sticka måste du känna materialet. Har du dessutom mer kunskap om grunderna ger det dig en trygghet att luta dig tillbaka på. Därför kommer här en kort introduktion till grunden i min valstolkning, garnet:
Jag har valt att sticka i Merinosilk från Grignasco. Ett garn bestående av merinoull och silke.

Merinoull kommer från merinofåret som har en lång, mjuk och småkrusig ull. Ullen är tunn vilket ger ett garn som kliar mindre. Tyvärr förekommer mulesing på merinofår för att inte ullen ska angripas av kryp och kvalitén försämras, så det gäller att hålla koll på var merinoullen kommer ifrån.

 Ull har en mängd naturliga fördelar:
 • Ullens krusighet gör att den isolerar bra mot värme och kyla (termoseffekt)
 • Ullen absorberar fukt väldigt bra vilket gör att huden håller sig torr = värmande
 • När ullen blir fuktig startar en kemisk process i strået som alstrar värme = även fuktig ull värmer
 • Ullen är flamsäker, dvs den brinner inte (förr användes ylle i brandmännens kläder)
 • Ullfibern är elastisk och därför skrynklar sig inte ylle
 • Ullens epidermisfjäll gör att den tovar sig när man tvättar bort lanolinet = går att utnyttja vid filtning och tovning
Eftersom ullen är ett naturligt material bildat av proteiner ska man vara försiktig med plötsliga temperaturförändringar (t.ex tvätta i varmt vatten och direkt skölja i kallt -aja baja). När ullen utsätts för detta reser sig epidermisfjällen och plagget blir STICKIGT! Aj, aj.. det vill man ju inte, så tvätta dina ylleplagg i ljummet vatten med schampo (Yes! Ull är ju också hår så schampo är väldigt bra) och skölj ur i ljummet vatten. Krama ur vattnet, vrid ej. Behöver du stryka plagget så ha max två prickar på järnet. Förvara ylleplaggen mörkt, långt borta från mal och andra proteinkäkande insekter. En lavendelpåse håller dessa ovälkomna gäster borta.

Silke är också en naturfiber som kommer från mullbärsfjärilens kokonger.

 • Silkesfiber är extremt tunn (runt 0.015 mm i diameter) och superstark. En fiber kan bära upp till 75 gånger sin vikt! (Och då ska vi komma ihåg att en kilometer silkesfiber väger mellan 2-4 gram...)


 • En kokong kan ge en fiber upp till 4 km! Flera fibrer hasplas därför tillsammans för att ge en tjockare tråd.


 • Fibern absorberar mycket fukt (inte riktigt lika bra som ull, men ändå bra, upp till 30% av sin egen vikt)


 • Silkets egenskaper gör så det känns varmt när det är kallt och svalt när det är varmt.


 • Fibern är i genomskärning trekantig vilket gör att den reflekterar ljus ch är därmed mycket glansig.

Precis som ull tvättas silke med fördel för hand och med schampo och stryks med två prickar inställt på strykjärnet. Förvaras när det inte används mörkt eftersom solljus bryter ner fibern (detta tar dock väldigt lång tid, men tänk på gamla soffor och gardiner på slott och herrgårdar - se men inte röra- pga att de är så sköra).

När det gäller själva stickningen är det numera en lite större hög med garn...

Som faktiskt har ett mönster när det dras ut. Tack vare att garnet är så tunnt kan jag fortfarande använda min korta kabel till KnitPro-stickorna, skönt!
Tillägg två timmar senare: Gå in och läs debattinlägget på GP... Det är politik...

Inga kommentarer: