lördag, oktober 10, 2009

Vals. Grunderna.

Vals
Utgångsställning

Kavaljeren och damen ställer sig mitt emot varandra i dansriktningen (moturs), damen med ryggen framåt.

Fattning

Kavaljeren lägger händerna på damens skulderblad under damens armar. Damen lägger händerna på kavaljerens axlar. Alternativt även den vanliga valsfattningen där kavaljeren sträcker ut vänster arm, damen sin höger arm. Kavaljeren håller damens hand som om de höll en apelsin mellan händerna.Steg

Kavaljeren går ett steg rakt framåt med höger fot, följer efter med vänster fot och tar ett litet steg på stället med höger fot. Han snurrar medurs ett halvt varv på de två sista stegen. Därefter tar han ett steg rakt bakåt med vänster fot, följer efter med höger fot och tar ett litet steg på stället med vänster fot. Han snurrar återigen medurs ett halvt varv på de två sista stegen.  Damen tar samma steg, men börjar bakåt med vänster fot. Det är viktigt att man verkligen snurrar ett halvt varv på de små mellanstegen, annars blir det svårt att följa dansriktningen... (http://www.af.lu.se/foreningar/danslag/dans/vals.html)

Stickning

Utgångsställning
Stående eller sittandes bekvämt. Låt axlarna vara avslappnade och sänkta. Händerna framför kroppen.

Fattningen
Håll stickorna i ena handen och garnet i den andra. Lägg upp. Drag loss den andra stickan och och fatta den i högerhanden så stickan löper inuti handen och den spetsiga sidan sticker ut några centimeter vid tummarna. Stickan med garnet hålls i motstående hand. Fattningen kan även göras spegelvänt. Lägg garnet över vänster pekfinger.

Steg
Nu är det dags att börja dansa! Det finns två grundsteg. Räta och aviga maskor, för instruktioner på dessa steg, se länkarna...


Bilden lånad från www.ne.se
Låt garnet göra små loopar och krusiduller... Aviga och räta maskor tillsammans utgör grunden för en oändlig variation av mönster och har gjort så i minst 800 år. Ett av de äldsta stickfynden som gjorts är en tvåfärgsstickning från 1200-talets Egypten. Ingen vet med säkerhet hur gammal tekniken är... (fortsättning följer)

Inga kommentarer: